Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Diagnostyka stanu ostrzy noży krajarek jedno- i trójnożowych

Tytuł:
Diagnostyka stanu ostrzy noży krajarek jedno- i trójnożowych
Autorzy:
Petriaszwili, J.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
cięcie wyrobów papierniczych
przemysł poligraficzny
narzędzia tnące
okrawanie papieru
krajarka
paper products cutting
printing industry
cutting tools
paper trimming
cutter
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na jakość i wydajność procesu cięcia papieru, wyrobów papierowych, książek, czasopism itp. znaczny wpływ ma stan ostrza noży krajarek. Dotychczas nie istnieje uniwersalna i praktyczna metoda diagnozowania stanu ostrza, którego jakość pogarsza się z upływem czasu eksploatacji. Wyniki przeprowadzonych badań dowiodły, że skuteczną i nowoczesną metodą może by ciągłe monitorowanie stanu ostrza w oparciu o analizę sygnałów wibroakustycznych procesów cięcia.
Quality and rate of production in a paper cutting process as well as other paper products, books, journals etc. depend in a considerable degree on the condition of the knife edges of the cutters. There does not exist any universal and practical method for diagnosing the knife-edge condition. The quality of knife edge is worsening together with the time of exploitation. The results of the performed tests proved that as an effective and modem method one could consider a continuous monitoring the condition of the knife-edge basing on an analysis of the vibroacoustic signals during a cutting process.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies