Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Naturalne źrodła flawonoidów i ich wpływ na zdrowie człowieka

Tytuł:
Naturalne źrodła flawonoidów i ich wpływ na zdrowie człowieka
Autorzy:
Mikołajczuk-Szczyrba, A.
Młynarczyk, I.
Misiewicz, A.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
flawonoidy
żywność
przeciwutleniacze
zdrowie
flavonoids
foods
antioxidants
health
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Flawonoidy to naturalne związki pochodzenia roślinnego, występujące w owocach, warzywach, winie, herbacie, ziołach oraz przyprawach. Wykazują szeroki zakres działania biologicznego obejmujący przede wszystkim właściwości przeciwutleniające, a także przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe czy przeciwdrobnoustrojowe. Korzystny wpływ diety bogatej we flawonoidy na organizm człowieka przyczynił się do opracowania nowych metod pozyskiwania większej ilości tych związków m.in. z wykorzystaniem mikroorganizmów.
Flavonoids are natural compounds of plant origin. They are present in fruits, vegetables, vine, tea, herbs and spices. They exhibit wide range of biological activities including most of all antioxidant properties but also anti-inflammatory, anti-atherosclerotic and anti-microbial properties. Beneficial influence to human body of flavonoids rich diets has contributed to elaboration.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies