Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Variability of Selected Parameters As A Result of Microwave Disintegration of Sewage Sludge

Tytuł:
Variability of Selected Parameters As A Result of Microwave Disintegration of Sewage Sludge
Autorzy:
Czajkowska, J.
Nowak, P.
Malarski, M.
Pergół, K.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
sewage sludge
disintegration
sludge sonification
osad ściekowy
dezintegracja
sonifikacja osadu
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The article contains the results of research carried out at the SGGW Water and Sewage Institute in Warsaw regarding the pre-treatment of sewage sludge by means of microwave disintegration. Sewage sludge came from the "Mokre Łąki" sewage treatment plant in the Izabelin commune. Experiments were carried out on thickened and unthickened sludge. Every sludge was disintegrated in portions of various volumes, as well as at different times of microwave influence. Significant changes in the values of the tested parameters were noted, such as: COD, turbidity and temperature due to the use of sludge sonification process. These parameters have a significant impact on the course of further processes, which may be subject to processed sewage sludge and supernatant liquid. Therefore, determining the variability of these parameters is important.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies