Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Osobiste modele odczuć cieplnych. Eksperymentalna ocena wpływu masy ciała na odczuwanie komfortu

Tytuł:
Osobiste modele odczuć cieplnych. Eksperymentalna ocena wpływu masy ciała na odczuwanie komfortu
Autorzy:
Lipczyńska, Aleksandra
Mishra, Asit
Shiavon, Stefano
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
komfort cieplny
preferencje odczuć cieplnych
różnice w typie ciała
BMI
otyłość
thermal comfort
thermal sensation preferences
differences in body type
obesity
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na całym świecie 39 proc. dorosłych ma nadwagę, 13 proc. jest otyłych, a 9 proc. ma niedowagę. Obecne normy dotyczące warunków cieplnych środowiska wewnętrznego opracowane zostały dla osób o normalnej wadze, mogą zatem ignorować prawie 60 proc. populacji. Może to mieć znaczący wpływ na komfort i produktywność użytkowników obiektów oraz zużycie energii przez budynki. Oprócz tego, wykorzystywane w normach modele odczuć cieplnych (model przewidujący średnią ocenę odczuć cieplnych (Predicted Mean Vote – PMV) oraz modele adaptacyjne) nie nadają się do przewidywania indywidualnych odczuć cieplnych, gdyż opracowane zostały dla średniej populacji i nie uwzględniają indywidualnych czynników. Ponadto, oba modele nie dostosowują się do zmieniających się warunków ani nie uwzględniają nowych czynników, np. zmiany preferencji użytkowników. W pierwszym etapie prac, wykonano badania w komorze klimatycznej mające na celu sprawdzenie czy i w jaki sposób wskaźnik masy ciała (Body Mass Index – BMI) jest powiązany z komfortem cieplnym, odczuciami i preferencjami oraz parametrami fizjologicznymi dla typowych warunków termicznych występujących w pomieszczeniu. W badaniach uczestniczyło 76 osób we wszystkich kategoriach wskaźnika BMI – od 17 do 37 kg/m2. Każdy uczestnik przeszedł te same cztery sesje w różnej, średniej temperaturze operacyjnej: 19,9°C, 22,4°C, 25,3°C i 28,2o°C. Uzyskaliśmy subiektywne informacje zwrotne od uczestników na temat ich wrażeń termicznych i preferencji, wrażeń i preferencji dotyczących wilgotności, oceny komfortu cieplnego i postrzegania jakości powietrza. Zmierzyliśmy również temperaturę skóry, ciśnienie krwi, tętno, poziom glukozy we krwi, wagę, wzrost, obwód talii i bioder oraz skład ciała. Ogólnie rzecz biorąc, nie stwierdzono istotnego wpływu BMI na odczucie termiczne. Jednak uczestnicy z nadwagą i otyłością preferowali niższą temperaturę w porównaniu z uczestnikami z prawidłową wagą i niedowagą, co może wskazywać na praktyczne zastosowanie w strategiach kontroli warunków cieplnych w budynkach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies