Tytuł pozycji:
Mięso danieli – niedoceniane w kuchni i przetwórstwie
Dziczyzna, będąca podstawą kuchni myśliwskiej, znana jest konsumentom od wieków. Kiedyś stanowiła ona główne, zwierzęce źródło pożywienia, dzisiaj uchodzi za produkt ekskluzywny. Najczęstszym jej źródłem są dziki i sarny. Znikome są dane na temat danieli, gatunku będącego źródłem mięsa o wysokiej wartości odżywczej. Badań dotyczących mięsa danieli jest niewiele, a większość konsumentów nie utożsamia tego zwierzęcia z surowcem kulinarnym. Mięso danieli, oprócz wysokiej zawartości białka i niewielkiej ilości tłuszczu oraz cholesterolu, stanowi doskonałe źródło witamin oraz mikro- i makroelementów.
Game, which is the basis of hunting cuisine, has been known to consumers for centuries. It used to be the main source of nourishment, nowadays it is seen as a luxury product. The most common game species are boar and roe. There is little information about the fallow deer, a species whose meat has a high nutritional value. There is hardly any research on fallow deer meat, and most consumers don’t associate it with a cooking ingredient. In addition to being rich in protein and having low fat and cholesterol levels, fallow deer meat is an excellent source of vitamins and minerals.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).