Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A review of the recent investigations regarding texturized cutting tools

Tytuł:
A review of the recent investigations regarding texturized cutting tools
Autorzy:
Jarosz, Krzysztof
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
tool texturing
laser technique
cutting forces
tool wear
teksturowanie narzędzi
technika laserowa
siły skrawania
zużycie narzędzi
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents some important, recently performed investigations on the laser texturing technology applied to the PCD and PCBN cutting tools and some resulting process outputs including cutting forces, tool wear indexes concerning both rake and flank tool faces. It was documented that the properly texturized tool faces results in a substantial reduction of cutting forces, elimination of the adhesion interaction between the tool and the chip, and reduction of abrasive and diffusion tool wear. The role of additional lubrication supply to the cutting zone with modified contact properties is discussed.
W artykule przedstawiono kilka ważnych, niedawno przeprowadzonych badań nad technologią teksturowania laserowego zastosowaną w narzędziach skrawających z PCD i PCBN oraz niektóre wynikające z tego procesu wyniki odnośnie do siły skrawania, wskaźników zużycia narzędzia, dotyczące zarówno powierzchni natarcia, jak i powierzchni bocznej narzędzia. Udokumentowano, że odpowiednio teksturowane powierzchnie narzędzi powodują znaczne zmniejszenie sił skrawania, eliminację interakcji adhezyjnej między narzędziem a wiórem oraz zmniejszenie zużycia ściernego i dyfuzyjnego narzędzia. Omówiono rolę dodatkowego doprowadzania smaru do strefy skrawania o zmodyfikowanych właściwościach stykowych.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies