Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Warunki przechowywania owoców i skutki ich nieprzestrzegania

Tytuł:
Warunki przechowywania owoców i skutki ich nieprzestrzegania
Autorzy:
Miłosz, P.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
procesy fizjologiczne
przechowywanie owoców i warzyw
dojrzewanie owoców
physiological processes
storage of fruits and vegetables
fruit ripening
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł poświęcony warunkom przechowywania owoców i skutków ich nieprzestrzegania w komorach chłodniczych. Przedstawione zostały w nim procesy fizjologiczne zachodzące w owocach i warzywach: proces oddychania, proces dojrzewania i rola etylenu w jego przebiegu oraz proces transpiracji. Omówione zostały wymagane warunki przechowywania, aby produkt dostępny był kilka miesięcy po zbiorze i nie odbiegał jakością od świeżo zerwanych owoców. Warunki te tworzą: temperatura i wilgotność powietrza, jego skład gazowy i cyrkulacja w objętości komory. Zwrócono uwagę na popularne choroby jabłek wywołane złymi warunkami ich przechowywania.
The paper deals with the conditions of fruits storage in cold stores. The processes in stored fruits like respiration, ripen and transpiration are described. Storage conditions required for a few months period of storage are discussed. Analysed parameters are air temperature and humanity, air composition and circulation inside the cold stare. The most common apple diseases caused by improper storage conditions are mentioned.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies