Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The investigation of lithium extraction by roasting with sulfating agent and water leaching from nepheline syenite rocks

Tytuł:
The investigation of lithium extraction by roasting with sulfating agent and water leaching from nepheline syenite rocks
Autorzy:
Üçerler, Zeynep
Güney, Ali
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
zinnwaldite
water leaching
roasting
lithium extraction
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, the extraction of lithium from zinnwaldite concentrate containing 0.25% Li was investigated. The run-of-mine ore originated from nepheline syenite rocks in Kırşehir, Turkey, and contained 216.3 ppm Li. Firstly, the ore was beneficiated by a flotation process to increase the lithium content. Then, it was subjected to roasting and water leaching processes, respectively. In the roasting process, calcite and gypsum were used as additives to form dissoluble lithium sulfate for the next process. Additionally, the effect of roasting temperatures (750, 850, 950, and 1000°C) and times (30, 60, 90, 120, and 240 min) was examined along with different ratios of additives to concentrate to find the optimal conditions. Accordingly, the calcined product from the roasting process was dissolved in water by determining the optimal leaching temperature, time, and water/solid ratio. Consequently, a lithium product was obtained from the concentrate with 93.3% extraction efficiency. Finally, the mother liquor contained 30 mg/dm3 Li, the production of Li2CO3 from mother liquor will be investigated in case of production of the sample at the optimal conditions of roasting and leaching in further studies.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies