Tytuł pozycji:
Production and characterization of polyurethane/expanded graphite composites for industrial food preservation
Thermal insulation materials extend the shelf life of food and reduce energy consumption. Polyurethane (PU) insulation materials are often used to keep food hot and cold. Improving the thermal insulation properties of PU can significantly contribute to energy savings and lower food-related costs in the food and pharmaceutical industries. Polyurethane/expanded graphite (PU/EG) composites were obtained by hot-pressing by adding expanded graphite (EG) to PU foams. Composites with 0.05%, 5%, and 10% EG were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscope (SEM), and thermogravimetric analysis (TGA).
Materiały termoizolacyjne wydłużają okres przydatności do spożycia żywności oraz zmniejszają zużycie energii. Poliuretanowe (PU) materiały izolacyjne są często stosowane do przechowywania żywności na gorąco i na zimno. Poprawa właściwości termoizolacyjnych PU może znacząco przyczynić się do oszczędności energii i obniżenia kosztów związanych z żywnością w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Kompozyty poliuretan/ekspandowany grafit (PU/EG) wytworzono metodą prasowania na gorąco poprzez dodanie ekspandowanego grafitu (EG) do pianek PU. Kompozyty z udziałem 0,05% mas., 5% mas. i 10% mas. EG scharakteryzowano za pomocą spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FTIR), skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM) i analizy termograwimetrycznej (TGA).