Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Production and characterization of polyurethane/expanded graphite composites for industrial food preservation

Tytuł:
Production and characterization of polyurethane/expanded graphite composites for industrial food preservation
Autorzy:
Güngör Ertuğral, Tuğba
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
polyurethane
expanded graphite
composites
insulation
poliuretan
grafit ekspandowany
kompozyty
izolacja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Thermal insulation materials extend the shelf life of food and reduce energy consumption. Polyurethane (PU) insulation materials are often used to keep food hot and cold. Improving the thermal insulation properties of PU can significantly contribute to energy savings and lower food-related costs in the food and pharmaceutical industries. Polyurethane/expanded graphite (PU/EG) composites were obtained by hot-pressing by adding expanded graphite (EG) to PU foams. Composites with 0.05%, 5%, and 10% EG were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscope (SEM), and thermogravimetric analysis (TGA).
Materiały termoizolacyjne wydłużają okres przydatności do spożycia żywności oraz zmniejszają zużycie energii. Poliuretanowe (PU) materiały izolacyjne są często stosowane do przechowywania żywności na gorąco i na zimno. Poprawa właściwości termoizolacyjnych PU może znacząco przyczynić się do oszczędności energii i obniżenia kosztów związanych z żywnością w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Kompozyty poliuretan/ekspandowany grafit (PU/EG) wytworzono metodą prasowania na gorąco poprzez dodanie ekspandowanego grafitu (EG) do pianek PU. Kompozyty z udziałem 0,05% mas., 5% mas. i 10% mas. EG scharakteryzowano za pomocą spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FTIR), skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM) i analizy termograwimetrycznej (TGA).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies