Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania przydatności bydgoskich rozdrabniaczy laboratoryjnych

Tytuł:
Badania przydatności bydgoskich rozdrabniaczy laboratoryjnych
Autorzy:
Sadkiewicz, J.
Romanowski, Ł.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
rozdrabnianie
ziarno
pszenica
rzepak
grinding
grain
wheat
rape
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono charakterystyki techniczne 6-ciu rozwiązań rozdrabniaczy – młynków (opracowanych i wdrożonych przez bydgoskich naukowców) do przemiału próbek laboratoryjnych zbóż. rzepaku, pieczywa itp. Z uwagi na konstrukcję oraz działanie dokonano podziału na charakterystyczne grupy ułatwiające zastosowanie ich w praktyce laboratoryjnej. Ponadto Określono możliwość przemiału oraz wpływ czasu rozdrabniania na granulację miewa oraz na przydatność do określanych badań parametrów stosowanych w ocenie jakości zbóż.
In this paper there are presented technical characteristics of 6 different designs of grinders – mills (developed and implemented by Polish researchers) for milling test samples of grains, rape, bakery products, etc. Considering the mills' design and way of operation the division into distinctive groups is made on the way they facilitate practical application in a laboratory setting. There is also determined the milling capability, the impact of the grinding time on the granulation as well as on the usefulness for determining the research parameters used in quality assessment of grains.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies