Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reduction and Biosorption of Cr(VI) from Aqueous Solutions by Acid- -Modifi ed Guava Seeds: Kinetic and Equilibrium Studies

Tytuł:
Reduction and Biosorption of Cr(VI) from Aqueous Solutions by Acid- -Modifi ed Guava Seeds: Kinetic and Equilibrium Studies
Autorzy:
Ortíz-Gutiérrez, Marel
Alfaro-Cuevas-Villanueva, Ruth
Martínez-Miranda, Verónica
Hernández-Cristóbal, Orlando
Cortés-Martínez, Raúl
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
Guava seeds
chromium reduction
biosorption
isotherms
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The use of guava seeds (GS) and acid-modified guava seeds (MGS) for the removal of Cr(VI) from aqueous solutions was investigated. Batch-type experiments were performed with Cr(VI) aqueous solutions and biosorbents to determine the kinetic and equilibrium sorption parameters. Results indicated that GS and MGS were capable of reducing and remove Cr(VI) from solutions, but the reduction was only observed at some experimental conditions. Infrared analysis showed that several functional groups were involved in the reduction, and biosorption of Cr(VI), particularly alcohol, phenolic, carboxylic, and methoxymethyl structures. The mechanisms of reduction and biosorption depended upon the type of biosorbent, pH, and temperature of the system. The pseudo-second-order kinetic model describes the kinetic sorption data, and the Langmuir-Freundlich (L-F) model describes the isotherm data in most cases. Significantly high total chromium biosorption capacities were obtained. Acid modification of guava seeds improves chromium biosorption performance.
This work was funded by Coordinación de la Investigación Científica-UMSNH (grant CIC-UMSNH-2019).
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies