Tytuł pozycji:
Czynniki wpływające na preferencje i spożycie produktów mlecznych w środowisku młodych kobiet
W grupie 280 młodych kobiet, w tym 180 uczennic szkoły średniej i 100 studentek, badano preferencje i spożycie mleka i jego przetworów. Stwierdzono, iż największą popularnością cieszyły się mleczne napoje fermentowane owocowe, sery twarde dojrzewające oraz twarogi i twarożki smakowe. Mleko było mniej lubiane i znalazło się na dalszej pozycji w szeregu preferencyjnym. Żaden z produktów mlecznych, nawet z grupy o najwyższej preferencji, nie był jadany codziennie. O wyborze produktów decydowały takie czynniki, jak świeżość, smak oraz jakość, a więc cechy samego produktu. Mniejsze znaczenie miały czynniki związane z konsumentem i środowiskiem. Wiek respondentek nie wpłynął na zróżnicowanie w preferencjach i czynnikach wyboru.
Study on preferences and eating for milk and dairy products was made among 280 young women. The high preferences for fruit drink ferment, hard cheese and fruit junket were observed. Milk, hard cheese, fruit drink ferment and curd were mostly eaten. The most significant choice factors included: freshness, taste and ąuality. Correlation between preferences among was significant.