Tytuł pozycji:
Wpływ wybranych frakcji ziarna na energochłonność procesu rozdrabniania
W pracy przedstawiono wyniki badań określające wpływ wielkości ziaren rozdrabnianego materiału na energochłonność procesu. Surowiec stanowiły ziarna pszenicy odmiany Jasna, które zostały podzielone na trzy frakcje wymiarowe. Z każdej frakcji zostały wydzielone próbki o równej masie wynoszącej 800 g. Każda próbka surowca była podawana do rozdrabniacza za pomocą precyzyjnego podajnika taśmowego posiadającego regulację prędkości przesuwu taśmy. Do rozdrabniania surowca użyto rozdrabniacza palcowego. Pobór energii elektrycznej analizowano przy wykorzystaniu zestawu złożonego z przetwornika analogowo-cyfrowego Lumel PP83 oraz komputera. Zaobserwowano istotny wpływ wymiarów ziaren pszenicy na pobór mocy urządzenia rozdrabniającego we frakcjach (najdrobniejszej w stosunku do frakcji o ziarnach najgrubszych), na poziomie istotności α=0,05. Nakłady energetyczne były najniższe dla frakcji najgrubszej i wyniosły 23,04 kWh/t surowca. Wielkość cząstek pszenicy poddanej procesowi rozdrabniania nie miała dużego wpływu na zróżnicowanie wielkości cząstek powstałych w poszczególnych frakcjach po rozdrobnieniu.
Paper presented the study concerning the influence of grain size on energy consumption at grinding of grainy material. Wheat grain, Jasna cultivar, used in the experiment was divided by size into three fractions. Equal 800g grain samples were separated from each fraction. Every grain sample was supplied to the grinder by a precise belt feeder with adjustable belt travelling speed. Beater mill wasused for grinding the grain. Energy consumption was analysed by the set of Lumel PP83 analog-to-digital converter and the computer. Significant effect of wheat grain size on the power requirement by the grinder was observed for fractions (the finest fraction versus the coarsest ones) at significance level α=0.05. energy inputs were the lowest for coarsest fraction amounting 23.04 kWh/t grain. The size of wheat grain subjected to grinding process did not strongly affect the differentiation of particle size after grinding of particular grain fractions.