Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of the energy efficiency of the process of vibratory mixing of multicomponent bulk raw material of food industries

Tytuł:
Evaluation of the energy efficiency of the process of vibratory mixing of multicomponent bulk raw material of food industries
Autorzy:
Palamarchuk, Igor
Zheplinska, Marija
Vasyliv, Volodymyr
Gudzenko, Maxim
Zubar, Nadia
Martyniv, Oksana
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
kinematic vibration excitation
mixing
energy characteristic
kinematyczne wzbudzenie drgań
mieszanie
charakterystyka energetyczna
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
An experimental sample of a vibrating drum machine with kinematic excitation of oscillations has been developed, which is a measurement base for evaluating the kinematic and energy characteristics of the executive organs of the oscillatory system. High technological results were obtained when using combined kinematic vibration excitation, which is characterized by a minimum mass of oscillating masses of parts compared to traditional unbalanced vibration exciters, which allows to reduce the energy consumption for the drive of the investigated vibration massage machine by 2-2.5 times.
Opracowano próbkę eksperymentalną wibrującego automatu bębnowego z kinematycznym wzbudzeniem drgań, która stanowi bazę pomiarową do oceny charakterystyk kinematycznych i energetycznych organów wykonawczych układu oscylacyjnego. Wysokie wyniki technologiczne uzyskano przy zastosowaniu kombinowanego kinematycznego wzbudzenia drgań, które charakteryzuje się minimalną masą mas oscylujących części w porównaniu do tradycyjnych wzbudników drgań niewyważonych, co pozwala na zmniejszenie energochłonności napędu badanej maszyny do masażu wibracyjnego o 2- 2,5 razy.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies