Tytuł pozycji:
Evaluation of the energy efficiency of the process of vibratory mixing of multicomponent bulk raw material of food industries
An experimental sample of a vibrating drum machine with kinematic excitation of oscillations has been developed, which is a measurement base for evaluating the kinematic and energy characteristics of the executive organs of the oscillatory system. High technological results were obtained when using combined kinematic vibration excitation, which is characterized by a minimum mass of oscillating masses of parts compared to traditional unbalanced vibration exciters, which allows to reduce the energy consumption for the drive of the investigated vibration massage machine by 2-2.5 times.
Opracowano próbkę eksperymentalną wibrującego automatu bębnowego z kinematycznym wzbudzeniem drgań, która stanowi bazę pomiarową do oceny charakterystyk kinematycznych i energetycznych organów wykonawczych układu oscylacyjnego. Wysokie wyniki technologiczne uzyskano przy zastosowaniu kombinowanego kinematycznego wzbudzenia drgań, które charakteryzuje się minimalną masą mas oscylujących części w porównaniu do tradycyjnych wzbudników drgań niewyważonych, co pozwala na zmniejszenie energochłonności napędu badanej maszyny do masażu wibracyjnego o 2- 2,5 razy.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2025).