Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

EHEC - jedna z "twarzy" Escherichia coli

Tytuł:
EHEC - jedna z "twarzy" Escherichia coli
Autorzy:
Lidtke, K.
Futoma-Kołoch, B.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
Escherichia coli
EHEC
VTEC
STEC
zespół hemolityczno-mocznicowy
hemolytic uremic syndrome
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Grupy bakterii określane jako enterokrwotoczne (EHEC), enterotoksygenne (VTEC) czy werotoksyczne (STEC) Escherichia coli, których źródłem są zanieczyszczone produkty żywnościowe, wywołują infekcje u ludzi. Zakażenia szczepami EHEC mają najczęściej charakter lokalnych epidemii. Najbardziej wskazanymi metodami przeciwdziałania zakażeniom są odpowiednie przygotowywanie posiłków lub/i zażywanie preparatów probiotycznych.
The group of bacteria called Enterohemorrhagic (EHEC), verotoxin-producing (VTEC) or Shigalike toxin (STEC) in Escherichia coli causes infections in humans spread by food. Strains of EHEC infections are most often local epidemics. The most recommended methods to prevent infections are proper preparation of meals and use of probiotic preparations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies