Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Novel Feature Extraction for Pineapple Ripeness Classification

Tytuł:
Novel Feature Extraction for Pineapple Ripeness Classification
Autorzy:
Wang, Hui Hui
Chai, Sze Ye
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
image processing technique
pineapple
ripeness grading
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
A novel feature extraction method has been proposed to improve the accuracy of the pineapple ripeness classification process. The methodology consists of six stages, namely: image acquisition, image pre-processing, color extraction, feature selection, classification and evaluation of results. The red element in the RGB model is selected as the threshold value parameter. The ripeness of pineapples is determined based on the percentage share of yellowish scales visible in images presenting the front and the back side of the fruit. The prototype system is capable of classifying pineap ples into three main groups: unripe, ripe, and fully ripe. The accuracy of 86.05% has been achieved during experiments.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies