Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania jakości zapachu gazów ziemnych przy użyciu przystawki odorymetrycznej INiG – PIB sprzężonej z analizatorem chromatograficznym wyposażonym w detektor elektrochemiczny

Tytuł:
Badania jakości zapachu gazów ziemnych przy użyciu przystawki odorymetrycznej INiG – PIB sprzężonej z analizatorem chromatograficznym wyposażonym w detektor elektrochemiczny
Autorzy:
Lisman, S.
Huszał, A.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
chromatografia gazowa
gaz ziemny
nawanianie
gas chromatography
natural gas
odorization
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono podstawową metodę kontroli nawonienia paliw gazowych, jaką jest pomiar ich zapachu. Omówiono proces powstawania koncepcji, a następnie opisano budowę układu analitycznego – przystawki odorymetrycznej sprzężonej z analizatorem chromatograficznym wyposażonym w detektor elektrochemiczny i przeznaczonej do badań jakości zapachu gazów ziemnych oraz oznaczania związków siarki w gazie. Przeprowadzono również wstępne badania przydatności opracowanego układu analitycznego, zaprojektowanego w INiG – PIB do celów ocen jakości paliw gazowych wykonywanych w Zakładzie Nawaniania Paliw Gazowych INiG – PIB. Zrealizowano badania porównawcze różnych metod pomiaru zapachowej jakości gazów ziemnych rozprowadzanych krajowymi sieciami gazowymi.
This article presents the basic methodology of gas odorization control. It discusses the process of conception and construction of the analytical system: odorimeter snap coupled with a chromatographic analyzer with an electrochemical detector, intended for the assessment of odor quality of natural gases and the determination of sulfur compounds in the gas. Preliminary studies were also carried out to prove the usefulness of the analytical system developed by the Department of Gaseous Fuel Odorizing INiG – PIB. A comparative study of different methods for measuring odor quality of natural gases used in the Department was carried out.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies