Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wyżarzania na mikrostrukturę i właściwości blach walcowanych na zimno ze stali X60MnAl30-9

Tytuł:
Wpływ wyżarzania na mikrostrukturę i właściwości blach walcowanych na zimno ze stali X60MnAl30-9
Autorzy:
Woźniak, D.
Kuc, D.
Bednarczyk, I.
Żak, A.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
proces walcowania
stal X60MnAl30-9
wyżarzanie
właściwości mechaniczne
mikrostruktura
rolling
X60MnAl30-9 steel
annealing
mechanical properties
microstructure
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było ustalenie optymalnych parametrów wyżarzania rekrystalizującego dla blach walcowanych na zimno wykonanych ze stali X60MnAl30-9. Badana stal odznacza się wysoką wytrzymałością i ciągliwością, zaś z uwagi na dodatek 9%Al spełnia kryterium tzw. „lekkiej stali” Mikrostruktura oraz właściwości blach zależą w głównej mierze od parametrów temperatury i czasu wyżarzania, który w procesach ciągłych powinien być możliwie najkrótszy. Badania mikrostruktury oraz właściwości mechanicznych dla dobranych parametrów umożliwiły dobór optymalnych parametrów procesu dla uzyskania optymalnej relacji właściwości wytrzymałościowych do plastycznych.
The aim of the paper was to determine the parameters of recrystallization annealing for cold-rolled sheets prepared from steel X60MnAl30- 9. Tested steel is characterized with high resistance and ductility but due to the addition of 9%Al it meets the criterion of the so-called “light steel”. Microstructure and properties of metal sheets are mainly dependent on temperature and time of annealing which in continuous processes should be as short as possible. Tests of microstructure and mechanical properties for given parameters enabled the choice of the optimum parameters of the process to achieve the best possible relation of the resistance properties and the plastic properties.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies