Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie wykrywania mieszanin węglowodanów metodą nieliniowego chemicznego fingerprintu

Tytuł:
Badanie wykrywania mieszanin węglowodanów metodą nieliniowego chemicznego fingerprintu
Autorzy:
Ding, Feng
Li, Jirui
She, Yuanyuan
Zhang, Timing
Cheng, Shu
Liang, Yizeng
Si, Shihui
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
nieliniowy chemiczny "odcisk palca"
NCF
reakcje oscylacyjne
fingerprinting
nonlinear chemical fingerprint
oscillation reaction
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano chemiczną reakcję oscylacyjną zachodzącą w roztworze kwasu siarkowego, bromianu sodu, siarczanu manganu i węglowodanów (glukoza, sacharoza, fruktoza) w celu uzyskania nieliniowych chemicznych map oscylacyjnych w różnych warunkach. Parametry fingerprintu (okres indukcji, pierwszy cykl i czas oscylacji) wykazywały regularne zmiany po dodaniu substancji organicznych. Wykazano, że nieliniowy chemiczny fingerprint (NCF) może być wykorzystywany do analizy i różnicowania węglowodanów.
Oscillation reaction in aq. soln. of H₂SO₄, NaBrO₃, MnSO₄ and glucose, sucrose (saccharose) or fructose was followed to acquire its nonlinear chem. oscillating map and det. the induction period, first cycle shape and oscillation life. The particular sugars used showed their fingerprint parameters and were recommended for practical use in chem. anal. for their differentiation.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies