Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ozonation – an alternative decontamination method for raw plant materials

Tytuł:
Ozonation – an alternative decontamination method for raw plant materials
Autorzy:
Brodowska, A. J.
Śmigielski, K.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
decontamination
ozone
herbs
spices
raw plant materials
microorganisms
dekontaminacja
ozon
zioła
przyprawy
surowce roślinne
mikroorganizmy
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Raw plant materials are vital to our health and well-being because they are furnished with essential vitamins, minerals, fiber, and other health-promoting phytochemicals. Its increasing consumption forces food manufacturers to assure consumers of a proper microbiological purity of their products. Thus, microbiological purity is an important factor during assessing their suitability in the production process. The sources of raw plant material contamination are particularly soil particles which are brought during harvest, transport and storage and also microorganisms (bacteria, moulds and yeasts), which are associated with their living environment. The decontamination methods which have been used so far, cause a significant reduction of infective microflora, though it is observed a change or loss their valuable components such as: essential oils and biologically active substances. Thus, the aim of this paper is to propose an alternative method of decontamination such as ozonation. Microbial status of samples of Elettaria cardamomum (L.) Maton (cardamom) seeds, Juniperus communis (L.) (juniper) berries, Piper nigrum (white pepper) drupes, dried Ribes nigrum (L.) (blackcurrant) berries, and dried Allium cepa (L.) (onion) flakes was determined before as well as after ozonation. The conducted study shows that ozone causes a significant reduction of contaminating microflora. However, the ozone effectiveness depends on the microflora of plant material and its various vulnerability to ozone.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies