Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Niepożądane rozdrabnianie i segregacja. Materiały sypkie

Tytuł:
Niepożądane rozdrabnianie i segregacja. Materiały sypkie
Autorzy:
Domian, E.
Cenkier, J.
Wojnowski, M.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
materiały sypkie
ścieranie
kruszenie
segregacja
bulk materials
abrasion
crushing
segregation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono czynniki wpływające na mechanizm złożonych zjawisk niepożądanego rozdrabniania i segregacji, metody ich oceny i zapobiegania na wybranych przykładach. Rozdrabnianie proszku wiąże się z rozpadem i zmniejszaniem wymiarów cząstek. Intensywne oddziaływanie mechaniczne sił tarcia cząstek o siebie i o elementy konstrukcyjne urządzenia w warunkach prowadzenia różnych procesów to podstawowy czynnik prowadzący do rozdrabniania produktów spożywczych, głównie w formie aglomerowanej, mających kruchą strukturę wielocząstkową. Opisano mechanizm działania tych sił w aspekcie rozdrabniania podczas przetwarzania i przemieszczania proszków spożywczych, jak też wpływu na produkt końcowy. Segregacja, mimo że powiązana ze rozdrabnianiem, jest ogólniejszym zjawiskiem, które wpływa na jakość produktu i produkcję. Niepożądane oddzielenie drobnych cząstek od dużych cząstek podczas różnych procesów przetwarzania i obrotu, takich jak transport pneumatyczny, mieszanie, załadunek i składowanie w masie, zostały wyjaśnione w różnych aspektach. Omówiono mechanizmy, metody oceny i zapobiegania segregacji proszków oraz różne okoliczności, gdzie segregacja może wystąpić.
Factors affecting the mechanism of complex phenomena which undesirable fragmentation and segregation, assessment and prevention methods on the example of different applications will be presented in this article. Powder fragmentation is product related, and involves the breakdown of particles and particle size reduction. Intensive mechanical friction forces impact of particles with each other and construction elements machine under the conditions of the various processes is a key factor leading to the fragmentation of food powders, mainly in the form of agglomerated, because of their multi-particulate structure. Descriptions of how these forces intervene in food powders production and handling, and how the final product will be affected were given. Segregation, although related to attrition, is a more general phenomenon that affects both the products and production. The unwanted separation of fine particles from coarse particles during different handling and storage activities such as conveying, mixing, charging, and bulk storing, was explained from different aspects. Various circumstances where segregation can affect production, along with its physical mechanisms, were shown. Furthermore, different evaluation methods and minimization techniques will illustrate powder segregation prevention.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies