Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena metod badania aktywności pucolanowej popiołów lotnych

W pracy omówiono metody oznaczania aktywności pucolanowej popiołów lotnych i wybrano trzy, które zastosowano w badaniach. Były one następujące: metoda chemiczna ASTM C 379-56 oraz dwie metody fizyczne: Fratiniego i normową PN-EN 450-1. Badano popioły z węgla kamiennego i brunatnego z palenisk pyłowych oraz fluidalnych, a także różne frakcje ziarnowe tych popiołów, stwierdzono dobrą korelację wyników badań wszystkimi trzema metodami w przypadku popiołów z palenisk kotłowych, natomiast wyniki metodą chemiczną nie zgadzają się z badaniami wytrzymałości w przypadku popiołów z palenisk fluidalnych. Ponadto na ogół drobne frakcje miały lepsze właściwości pucolanową od popiołów, z których je wydzielono.
In the paper the method of pozzolanic activity determination are discussed and three of them are chosen for the fly ashes tests. They are: chemical method ASTM C 379-56, two physical method: one of Fratini and the second according to PN-EN 450-1 standard for comparison. The fly ash from black coal and brawn coal from the dust boilers and fluidized bed combustion and different fraction of this ashes were tested. Good correlation of the result, obtained with three method, was found in the case of the ashes of dust boilers, but there was no correlation of chemical method with strength determination of the fly ashes from fluidized bed combustion. It was established, that generally the fine fraction had better pozzolanic properties than the fly ash from which they were separated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies