Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wpływu parametrów technologicznych odlewania na trwałość płyt podwlewnicowych

Tytuł:
Analiza wpływu parametrów technologicznych odlewania na trwałość płyt podwlewnicowych
Autorzy:
Smoliński, A.
Kiełkowski, K.
Nowak, P.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
plate for open bottom mould
pig iron
cast iron
modification
płyta podwlewnicowa
surówka wielkopiecowa
żeliwo
modyfikacja
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Żywotność płyt podwlewnicowych jest nadal istotnym problemem pomimo intensywnie rozwijających się procesów ciągłego odlewania stali. W pracy przeanalizowano dane użytkownika płyt dotyczące ich zużycia. Kryteriami oceny były pęknięcia powierzchniowe będące efektem erozyjnego oddziaływania ciekłej stali, temperatura i czas modyfikacji surówki oraz skład chemiczny surówki. Na podstawie badań opracowano zalecenia technologiczne dotyczące wymaganego składu chemicznego, temperatury modyfikacji, jak i kształtu konstrukcji płyty zmierzającej do zwiększenia jej pojemności cieplnej.
Durability of plates for open bottom mould is still essential problem. In this work the data analysis of plate users apply to utilize theirs are analysed. Estimation criteria were the surface microcrash which are of an effect erosion by liquid metal, temperature and time of modification, and chemical constitution of pig iron. Basis on the results of investigation the technological recommendation have been elaborated. There are chemical constitution of cast steel. Temperature of modification and shape of plates.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies