Tytuł pozycji:
Analiza wpływu parametrów technologicznych odlewania na trwałość płyt podwlewnicowych
Żywotność płyt podwlewnicowych jest nadal istotnym problemem pomimo intensywnie rozwijających się procesów ciągłego odlewania stali. W pracy przeanalizowano dane użytkownika płyt dotyczące ich zużycia. Kryteriami oceny były pęknięcia powierzchniowe będące efektem erozyjnego oddziaływania ciekłej stali, temperatura i czas modyfikacji surówki oraz skład chemiczny surówki. Na podstawie badań opracowano zalecenia technologiczne dotyczące wymaganego składu chemicznego, temperatury modyfikacji, jak i kształtu konstrukcji płyty zmierzającej do zwiększenia jej pojemności cieplnej.
Durability of plates for open bottom mould is still essential problem. In this work the data analysis of plate users apply to utilize theirs are analysed. Estimation criteria were the surface microcrash which are of an effect erosion by liquid metal, temperature and time of modification, and chemical constitution of pig iron. Basis on the results of investigation the technological recommendation have been elaborated. There are chemical constitution of cast steel. Temperature of modification and shape of plates.