Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemiczno-termiczna metoda wstępnej izolacji bioaktywnych protein białka jaja

Tytuł:
Chemiczno-termiczna metoda wstępnej izolacji bioaktywnych protein białka jaja
Autorzy:
Skiba, T.
Kopeć, W.
Bobak, Ł.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
białko
białko jaja
proteiny
proteiny bioaktywne
izolacja protein
white
egg white
proteins
isolation of proteins
bioactive proteins
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowano podstawy technologii wzbogacenia roztworów białka jaja w substancje bioaktywne, takie jak enzymy (lizozym), inhibitory proteinaz cysteinowych (cystatyna) i serynowych (owomukoid i owoinhibitor). Zwiększenie aktywności substancji biologicznie czynnych uzyskano w wyniku wykorzystania zróżnicowanej chemo- i termooporności białek jaja po obróbce w roztworach o pH 2–4, kształtowanej w wyniku dodania HCl lub kwasu cytrynowego oraz ogrzewania w temp. 50–70°C. Optymalne warunki procesu (pH 3,0, temp. 60°C) pozwalają na uzyskanie 4-krotnego wzrostu aktywności cystatyny i 2–3 krotnego wzrostu aktywności lizozymu i inhibitorów trypsyny.
Egg white was dild. with NaCl soln., acidified by addn. of HCl or citric acid solns. and heat treated at 45.9–74.1°C for 30 min to sep. colloidal proteins by centrifugation. The optimum conditions for cystatin, trypsin and lysozyme sepn. were pH 3 and temp. 60°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies