Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nawęglanie próżniowe stali 18HGM

Przedmiotem badań była ocena mikrostruktury warstw uzyskanych na stali 18HGM otrzymanych w technologii nawęglania próżniowego. W pracy porównano mikrostrukturę warstwy uzyskaną w procesie nawęglania aktywnego oraz aktywno-dyfuzyjnego w połączeniu z bezpośrednim hartowaniem. W ramach pracy wykonano badania metalograficzne, pomiary twardości, mikrotwardości oraz zawartości węgla w przekroju warstwy nawęglonej. Przeprowadzone badania wykazały, iż zastosowanie aktywnego nawęglania bez okresu wyżarzania dyfuzyjnego skutkuje wysokim stężeniem węgla w strefie przypowierzchniowej, czego efektem jest siatka cementytu i duża ilość austenitu szczątkowego obniżającego twardość. W procesie nawęglania aktywno-dyfuzyjnego zastosowanie operacji wyżarzania powoduje zwiększenie grubości warstwy dyfuzyjnej, uzyskanie optymalnego stężeniem węgla w strefie przypowierzchniowej, a co za tym idzie poprawny profil mikrotwardości.
The subject matter of the research was the evaluation of the microstructure of layers obtained on 18HGM steel in vacuum carburizing technology. The paper compared the microstructure of the layer obtained in the process of active and active-diffusion carburizing in combination with direct quenching. As part of the work, metallographic tests, measurements of hardness, microhardness and carbon content in the cross-section of the carburized layer were made. The conducted tests have shown that the use of active carburizing without a diffusion annealing stage provides a high concentration of carbon in the surface zone, which results in the formation of a cementite net and a large amount of residual austenite that reduces hardness. In the process of active- diffusion carburizing, the application of annealing operation increases the thickness of the diffusion layer, causes obtaining the optimal carbon concentration in the surface zone, and thus a correct profile of microhardness.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies