Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The direct solid method of geometry analysis of the globoidal worm gear with the rotary teeth

Tytuł:
The direct solid method of geometry analysis of the globoidal worm gear with the rotary teeth
Autorzy:
Jagiełowicz, P. E.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
globoidalna przekładnia ślimakowa
ślimak globoidalny
analiza śladu styku
środowisko CAD
globoidal worm gear
globoidal worm
tooth contact analysis
CAD systems
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The tooth contact analysis (TCA) in the wheel rotation function of the globoidal worm gear with rotary teeth was presented. To determine the contact in CAD system, the direct solid method of geometry analysis was used. In the gear the globoidal worm gear was used, and the classical worm wheel was replaced by the wheel with rotary teeth in the shape of the frustum of cone.
Przedstawiono analizę śladu styku w funkcji obrotu kół globoidalnej przekładni ślimakowej z obrotowymi zębami. W celu określenia śladu styku w systemie CAD wykorzystano bezpośrednią bryłową metodę analizy geometrii. W przekładni zastosowano ślimak globoidalny, a klasyczną ślimacznicę zastąpiono kołem z obrotowymi zębami w kształcie ściętych stożków.
Poz. 11 w Bibliografii występuje dwa razy - wersja polska i angielska tego samego patentu (odwołania w tekście).
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies