Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Temperaturna transformaciâ strukturno-fizičnogo stanu ridkih Zn TA AL novi tehnologični možlivosti

Tytuł:
Temperaturna transformaciâ strukturno-fizičnogo stanu ridkih Zn TA AL novi tehnologični možlivosti
Autorzy:
Prokhorenko, V.
Mudry, S.
Prokhorenko, S.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
temperatural transformation
structural properties
physical properties
liquid alloy
właściwości strukturalne
właściwości fizyczne
stop ciekły
Język:
rosyjski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The short range order of liquid Al and Zn is analyzed from point of view of both homogeneous and microinhomogeneous model. The configurational electron models are also used to study the transformation of atomic distribution and electron spectrum structure. It is shown the exists high probability of smeared phase transition in liquid aluminium at higher temperatures. Taking into account the experimental results and the structural changes the technological recommendation of thermal cooling parameters, mechanical influence on molten alloy near crystallization point and influence of sound of high and low frequency are proposed. From the laboraty testing and investigation it is shown that these all factors significantly improve the technology of covering from liquid state. It is also found that atomic distribution of liquid Zn is close to the crystalline structure of Fe. For the liquid Al the discrepancies between structure of solid Fe and liquid are more significant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies