Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Numeryczna symulacja wyciskania profili nieosiowosymetrycznych

Tytuł:
Numeryczna symulacja wyciskania profili nieosiowosymetrycznych
Autorzy:
Ryzińska, G.
Skrzat, A.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
wyciskanie
metoda objętości skończonych
sprzężona analiza Eulera-Lagrange'a
extrusion
finite volume method
coupled Eulerian-Lagrangian
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono symulacje numeryczne wyciskania profili nieosiowosymetrycznych. Ze względu na bardzo duże zmiany kształtu obrabianego materiału podejście Lagrangea, typowe dla zadań mechaniki ciała stałego, nie jest efektywne. W obliczeniach numerycznych zastosowano podejścia bazujące na sformułowaniu Eulera: metodę objętości skończonych oraz sprzężoną analizę Eulera-Lagrangea. Jako kryterium poprawności obliczeń numerycznych przyjęto siłę wyciskania, której wartość porównano z wynikami badań eksperymentalnych.
Numerical simulations of extrusion of non-axisymmeric profiles is presented in this paper. Extreme changes of the shape of processed material exclude application of Lagrangian approach typical for solving the solid mechanics problems. In the numerical simulations two approaches based on Eulerian approach are applied, namely: finite volume method and coupled Eulerian-Lagrangian. The punch force is chosen as the criterion of numerical computations reliability – numerically derived punch force was compared to the results of experimental investigations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies