Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena szybkości schładzania mięsa wieprzowego za pomocą mikrostrumieni

Tytuł:
Ocena szybkości schładzania mięsa wieprzowego za pomocą mikrostrumieni
Autorzy:
Rusowicz, A.
Pośpiech, E.
Baranowski, P. A.
Piwnik, J.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
schładzanie mięsa
mięso wieprzowe
mikrostrumienie
chilling of meat
pork ham
microjets
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono zastosowanie mikrostrumieni do chłodzenia próbek mięsa pochodzących z szynki wieprzowej. Zaprezentowano stanowisko badawcze oraz wyniki pomiarów szybkości schładzania i związane z nimi współczynniki wnikania ciepła. Określono eksperymentalnie krzywe chłodzenia dla rożnego ciśnienia gazu zasilającego głowice mikrostrumieniowa. Następnie modelowano rozkład temperatury w próbkach, rozwiązując zagadnienie odwrotne przewodnictwa ciepła. Wyniki numeryczne porównano z eksperymentalnymi i określano współczynniki wnikania ciepła od gazu chłodzącego do próbki mięsa.
This paper presents the use of microjets to cool samples of meat from pork ham. Experimental stand and preliminary results are presented. Experimentally determined cooling curves for different gas supply pressure for microjet head. The temperature distribution in the sample by solving inverse heat conduction problem are simulated. Numerical results were compared with the experimental and the heat transfer coefficients are determined from the cooling gas to the sample of meat.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies