Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Study on Underwater Friction Stir Welding of AA7075-T651

Tytuł:
Study on Underwater Friction Stir Welding of AA7075-T651
Autorzy:
Kosturek, Robert
Torzewski, Janusz
Śnieżek, Lucjan
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
mechanical properties
aluminium
friction stir welding
cooling
underwater welding
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
This study examines the application of additional water cooling on the mechanical properties of AA7075-T651 alloy friction stir welded butt joints. Underwater joints were produced in a wide range of welding parameters and compared to conventional FSW joints in terms of microhardness and basic mechanical properties. The low-cycle fatigue properties of selected FSW and UWFSW joints were also compared. It was stated that regardless of the welding parameters used, UWFSW joints outperform conventional FSW joints of the AA7075-T651 alloy in terms of YS and UTS, with only slightly lower ductility. The use of machining coolant enables the production of UWFSW joints with higher load-carrying capacity and greater ductility compared to FSW. Under low-cycle fatigue conditions, UWFSW joints exhibit a greater tendency for cyclic hardening, lower plastic strain amplitude, and fewer cycles to failure.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies