Tytuł pozycji:
Oligomers with imidazolidinetrione elements of the structure obtained from parabanic acid and urea
The paper is a review of the literature, including studies carried out with involvement of the author, concerning the high thermal stability of products formed by ring-opening of parabanic acid. Asignificant advantage of discussed reactions is that environmentally friendly alkylene carbonates have been applied as hydroxyalkylating agents. The cited results of structure and properties investigations of the products of urea and parabanic acid reaction with alkylene carbonates prove that the presence of carbamic groups has an impact on their high thermal stability.
Artykuł stanowi przegląd literatury, uwzględniający doniesienia z badań własnych, prowadzonych z udziałem autorki, na temat dużej odporności termicznej produktów powstających wskutek otwarcia pierścienia kwasu parabanowego, czyli produktów niezawierających w swej strukturze pierścieni trioksoimidazolidynowych. Istotną zaletą omawianych reakcji jest to, że jako czynniki hydroksyalkilujące zastosowano przyjazne ekologicznie węglany alkilenowe. Przytaczane wyniki badań struktury i właściwości otrzymanych produktów reakcji mocznika i kwasu parabanowego z węglanami alkilenowymi dowodzą, że obecność ugrupowania karbamidowego ma wpływ na ich wysoką odporność termiczną.