Tytuł pozycji:
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w czasie pandemii koronawirusa COVID-19
W artykule podjęto się oceny krajowego sektora mięsa czerwonego i drobiowego w czasie trwania pandemii koronawirusa COVID-19. Według prognozy IERiGŻ-PIB produkcja mięsa w Polsce w 2021 r. wyniosła ok. 5200 tys. t (w wadze bitej ciepłej – w.b.c.) i była o niespełna 1% mniejsza niż w 2020 r. Produkcja mięsa wieprzowego i wołowego mogła zwiększyć się odpowiednio o 0,9 i 5,7% (do ok. 1870 i 598 tys. t), zaś drobiowego zmniejszyła się o ok. 3% i wyniosła ok. 2732 tys. t (w w.b.c.). Wyniki ekonomiczno-finansowe przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w Polsce w latach 2020-2021 należały do najlepszych w ostatnich latach. Pogorszyła się natomiast sytuacja ekonomiczno-finansowa firm przemysłu drobiarskiego, zwłaszcza w pierwszym roku pandemii, na co wpływ miała m.in. grypa ptaków. Nie nastąpiło załamanie w eksporcie mięsa, a jego mniejsza sprzedaż w niektórych kwartałach była zjawiskiem przejściowym.
The article presents the assessment of the domestic red and poultry meat sector during the COVID-19 pandemic. According to the forecast of IAFE-NRI, meat production in Poland in 2021 amounted to approx. 5,200 thousand tonnes (in hot carcass weight) and was less than 1% lower than in 2020. The production of pork and beef could increase by 0.9 and 5.7%, respectively (to approx. 1,870 and 598 thousand tonnes), while the production of poultry decreased by approx. 3% and amounted to approx. 2,732 thousand tons (HCW). The economic and financial results of the meat industry enterprises in Poland in 2020-2021 were among the best in recent years. However, the economic and financial situation of companies from the poultry industry deteriorated, especially in the first year of the pandemic, which was affected, among others, by avian influenza. There was no breakdown in the export of meat, and its lower sales in some quarters were a temporary phenomenon.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).