Tytuł pozycji:
Zastosowanie procesu powlekania w monitorowaniu jakości pozbiorczej jabłek
Obecnie coraz większe zainteresowanie wzbudzają folie biodegradowalne oraz opakowania, które są przyjazne dla środowiska. Powłoki i folie jadalne umożliwiają kompatybilność z różnymi funkcjonalnymi składnikami lub związkami wpływając tym samym na zachowanie cech sensorycznych żywności. Oprócz tego powłoki i folie jadalne mogą wykazywać działanie przeciwutleniające oraz przeciwdrobnoustrojowe, a także mogą wpływać na zmniejszenie się ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Wszystkie te aspekty odgrywają znaczącą rolę podczas przechowywania jabłek, będących bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, które mogą także wspomagać w profilaktyce wielu chorób. Funkcjonalność powłok i folii jest ściśle związana z rodzajem, zawartością i składem związków aktywnych, jak również oddziaływaniem z biopolimerami.
Currently, biodegradable films and packaging that are environmentally friendly are becoming increasingly popular. Edible coatings and films enable compatibility with various functional ingredients or compounds, thus influencing the preservation of sensory characteristics of food. In addition, edible coatings and films can have antioxidant and antimicrobial effects and can also reduce the risk of microbiological contamination. All these aspects play a significant role in storing apples, which are a rich source of many vitamins and minerals and can help prevent many diseases. The functionality of coatings and films is closely related to active compounds’ type, content and composition and interaction with biopolymers.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).