Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie procesu ekstrakcji polisacharydów z Pleurotus geesteranus

Tytuł:
Badanie procesu ekstrakcji polisacharydów z Pleurotus geesteranus
Autorzy:
Shen, Sen
Liu, Shuying
Hu, Xiaobing
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
pleurotus geesteranus
ekstrakcja
polisacharydy
extraction
polysaccharides
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sproszkowany Pleurotus geesteranus poddano ekstrakcji ultradźwiękowej z użyciem wody w celu odzyskania polisacharydów. Wpływ stosunku masy ciała stałego do masy cieczy (stosunek ciało stałe-ciecz), pH, temperatury i czasu działania ultradźwięków na wydajność ekstrakcji badano za pomocą testu jednoczynnikowego i ortogonalnego. Czynniki zostały uporządkowane wg malejącego wpływu na wydajność procesu w szeregu: temperatura > stosunek ciało stałe-ciecz > pH > czas. Optymalne warunki procesu to: stosunek ciało stałe-ciecz 1:20, pH 10, temp. 70°C i czas działania ultradźwięków 5 min. Niepewność powtarzalności wyników wynosiła 0,01301%, 0,0098% i 0,01386%. Współczynnik ekstrakcji polisacharydów z Pleurotus geesteranus wynosił ok. 0,012%.
Pleurotus geesteranus powder was processed by ultrasonic extn. with water to recover polysaccharides. The effects of solid-liq. ratio, pH, temp. and ultrasonic time on the extn. efficiency were studied by single factor and orthogonal tests. The factors were ordered according of decreasing efficiency in series: temp. > solid-liq. ratio > pH > time. The optimum process conditions were: solid-liq. ratio 1:20, pH 10, temp. 70°C, and ultrasonic time 5 min. The repeatability uncertainties of this protocol were 0.01301%, 0.0098%, and 0.01386%. The extn. rate of polysaccharides from Pleurotus geesteranus was about 0.012%.
1. Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).
2. This paper is supported by Research and Practice Project on Teaching Reform of Vocational Education in Henan Province in 2022 (No.: Henan [2023] 02981); National Steering Committee for Vocational Euction in Food Industry 2023 Annual Education and Teaching Reform and Research Project (No. SHK2023028).
3. Niniejszy artykuł jest wspierany przez projekt badawczy i praktyczny dotyczący reformy nauczania w szkolnictwie zawodowym w prowincji Henan w 2022 r. (nr: Henan [2023] 02981); projekt badawczy dotyczący reformy edukacji w 2023 r. kierowany przez National Steering Committee for Vocational Education in Food Industry (nr SHK2023028).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies