Tytuł pozycji:
Techniczne możliwości obniżenia twardości w wodzie z ujęcia Opole Grotowice
W ostatnim czasie konsumenci wody zaopatrywani z ujęcia Opole Grotowice, kierują coraz więcej zastrzeżeń, co do jakości wody, jaka jest im dostarczana. Woda spełnia wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, niemniej jednak charakteryzuje się wysoką twardością sięgającą 450 mg CaCO3 /dm3. Celem pracy jest analiza potencjalnych zagrożeń wynikających z wysokiej twardości wody do picia oraz określenie technicznych możliwości obniżenia twardości przemijającej w wodzie z ujęcia Opole Grotowice.
Consumers of water supplied from Opole Grotowice intake have been more concerns over the water quality. Water quality is up to polish standards, but the water is characterized by high level of hardness running into 450 mg CaCO3 /dm3. The goal of this work is analyze of potential hazards coming from high drinking water hardness and to define technical possibility of reducing temporary hardness in water from Opole Grotowice intake.