Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Recykling chemiczny poliuretanów dla budownictwa modułowego

Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych procesu chemicznego recyklingu tworzyw poliuretanowych do ponownego spieniania materiałów izolacyjnych, opracowane w ramach projektu EVOTHERM. Wyzwanie podjęte przez Łukasiewicz - ICSO dotyczyło opracowania metody recyklingu chemicznego zużytych pianek poliuretanowych z wytworzeniem ciekłego produktu, który może być ponownie wykorzystany do otrzymania sztywnych pianek typu poliizocyjanurowych (PIR), przeznaczonych do zastosowania w budownictwie modułowym. Proces glikolizy prowadzono wobec glikolu propylenowego, glikolu dietylenowego oraz poliglikoli o masie cząsteczkowej 200 i 600 Da. Wyniki badań wykazały, że dodatek 30% produktu glikolizy nie wpływa negatywnie na proces wzrostu i jakość pianek poliuretanowych (PUR).
Polyurethane foam waste was recycled by catalytic glycolysis with propylene glycol, di(ethylene glycol) and poly(ethylene glycols) for 4 h, at temp. 200°C, under pressure up to 5 bar, in presence of (DBA or sodium methoxide) 1.5% by mass. The glycolyzates were successfully used as raw materials for prodn. of polyurethane foams (addn. up to 30%).
1. Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).
2. Badania sfinansowano w ramach Programu Łukasiewicza: Dotacja Celowa Łukasiewicza na realizację projektu badawczego EVOTHERM, nr umowy dotacyjnej 1/Ł-ICSO/CŁ/2022.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies