Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Use of Binders of Natural Origin to Improve the Technology of Creating Fuel Briquettes from Wood Waste

Tytuł:
The Use of Binders of Natural Origin to Improve the Technology of Creating Fuel Briquettes from Wood Waste
Autorzy:
Malovanyy, Myroslav
Vronska, Nataliya
Tymchuk, Ivan
Zhuk, Volodymyr
Moroz, Oleksandr
Chornomaz, Nataliya
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
fuel briquette
sulfate soap
pressing
binder
statistical strength
briquette density
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The method of wood waste utilization by pressing it into fuel briquettes is considered. It is proposed to use sulfate soap, a multi-tonnage waste of the pulp and paper industry, as an astringent. It is proven that as a result of adding a binder to the raw material, it is possible to carry out the process of forming briquettes with lower pressures, while ensuring the necessary statistical strength of the briquette. An appropriate method of supplying the binder is its preliminary mixing with wood waste. The most suitable concentration of the binder for fuel briquettes amounts to 6%. The use of a binder made it possible to reduce engine power by 40%, as well as increase the density of the obtained fuel briquettes by 10%.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies