Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Struktura oraz udarność żeliwa austenitycznego przeznaczonego do pracy w niskich temperaturach

Tytuł:
Struktura oraz udarność żeliwa austenitycznego przeznaczonego do pracy w niskich temperaturach
Autorzy:
Guzik, E.
Kopyciński, D.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
żeliwo sferoidalne
żeliwo austenityczne
odporność na uderzenia
nodular cast iron
austenitic matrix
impact strength
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań strukturalnych oraz badań udarności żeliwa sferoidalnego austenitycznego z różnymi dodatkami niklu (15% do 30%) oraz manganu ok. 1.6%. W miarę zwiększania zawartości Ni pojawiają się obok grafitu kulkowego, zdegenerowane wydzielenia grafitu (grafit „chunky”). Wprowadzenie manganu do żeliwa wysokoniklowego powoduje zanik wydzieleń martenzytu w osnowie oraz wyraźne zwiększenie udarności w niskich temperaturach. W pracy przedstawiono omówienie wyników i wnioski.
The study shows the results of impact strength tests carried out on austenitic ductile iron with various additions of nickel (15%÷30%Ni) and 1.6% manganese. By increasing the Ni content it was obtain ductile iron with degeneration of graphite nodules and so called “chunky” graphite. Introducing into liquid cast iron the amount of Mn approximate adequately 1,6% cause the austenitic matrix is observed in nodular cast iron and increasing impact strength. The final part of the study includes discussion of results and conclusions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies