Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej

Tytuł:
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Autorzy:
Kalisz, Stanisław
Polak, Natalia
Jodłowska, Małgorzata
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu odmiany jagody kamczackiej na wybrane wyróżniki jakościowe soków. Otrzymano soki z owoców następujących odmian: Czelabinka, Dlinnopłodna, Klon 44, Sinogłaska i Wojtek. W.uzyskanych sokach oznaczono zawartość ekstraktu, kwasowość miareczkową, zawartość polifenoli ogółem i antocyjanów. Ponadto soki poddano ocenie organoleptycznej. Na podstawie analizy wyników stwierdzono, że badane wyróżniki jakościowe są zależne od odmiany owoców. Najwyższy ekstrakt stwierdzono w sokach z owoców odmiany Sinogłaska (14,8%), a najwyższą kwasowość 2,7% dla soków z jagody kamczackiej Sinogłaska, Czelabinka i Dlinnopłodna. Soki z owoców odmiany Dlinnopłodna charakteryzowały się najwyższą zawartością polifenoli ogółem (416 mg/100 ml) oraz antocyjanów (365,2 mg/100 ml). Wykazano, że soki z kwaśniejszych odmian zawierają więcej polifenoli i antocyjanów, a także są lepiej oceniane pod względem barwy. Odnośnie smaku i zapachu najwyżej zostały ocenione soki z polskiej odmiany Klon 44.
The aim of the research was to determine the influence of the blue honeysuckle variety on selected quality characteristics of juices. Juices were obtained from the fruit of the Kamchatka berry of the Czelabinka, Dlinnopłodna, Klon 44, Sinogłaska and Wojtek varieties. The extract content, titratable acidity, total polyphenols and anthocyanins content were determined in the obtained juices. Moreover, the juices were subjected to an organoleptic evaluation. On the basis of the analysis of the results, it was found that the tested qualitative characteristics depend on the variety of fruit. The highest extract was found in fruit juices of the Sinogłaska variety (14.8%), and the highest acidity was 2.7% for the fruit juices of Sinogłaska, Czelabinka and Dlinnopłodna. Juices from fruits of the Dlinnopłodna variety were characterized by the highest content of total polyphenols (416 mg/100 mL) and anthocyanins (365,2 mg/100 mL). It has been shown that sour juices contain more polyphenols and anthocyanins and are better assessed in terms of the colour. In terms of taste and aroma, the juices from the Polish variety Klon 44 were rated the highest.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies