Tytuł pozycji:
Ocena jakości odcieków pofermentacyjnych z biogazowni komunalnych i rolniczych w aspekcie możliwości odzysku związków biogennych
Z odcieków pofermentacyjnych pochodzących z trzech różnych grup odpadów (rolniczych, spożywczych, zwierzęcych) wytrącano struwit. Aby uzyskać maksymalną skuteczność wytrącania fosforu i azotu, odcieki pofermentacyjne wzbogacano dodatkiem związków magnezu (MgCl2, MgSO4, MgO). Wysoką skuteczność wytrącania struwitu uzyskano w temp. 21°C, przy pH 9, intensywności mieszania 240 rpm, proporcjach molowych Mg:P = 1,2:1 oraz Mg:Ca < 1 i czasie reakcji 120 min. Stwierdzono wysoką efektywność usuwania jonów fosforanowych z odcieków pofermentacyjnych (71–98%) a jonów NH4 + w ilości 14–20%.
The post-fermentation effluents contained 0.06–0.54 g/L and 0.92–2.11 g/L of PO4 3-and NH4 + ions, resp. The highest concns. of those ions were found in the effluents from the fermentation of animal waste and the lowest from the fermentation of agricultural waste. High efficiency of struvite pptn. was obtained at 21°C, pH 9, stirring intensity 240 rpm for 120 min and molar ratios of Mg:P = 1.2:1 and Mg:Ca < 1. Regardless of the type of external Mg source used (MgO, MgCl2 and MgSO4), high recovery of PO4 3- ions (71.0–98.0%), and NH4 + ions (14.0–24.0%) were found.
1. Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).
2. Publikacja powstała w ramach projektu współfinansowanego ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku w ramach konkursu "Pomorskie projekty badawczo-rozojowe" (umowa nr WFOŚ/D/201/3/2018) oraz w ramach projektu POIR.04.01.02-00-0022/17 finansowanego ze srodków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.