Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zwiększenie efektywności energetycznej piekarniczych pieców tunelowych poprzez odzysk i wykorzystanie ciepła odpadowego

Tytuł:
Zwiększenie efektywności energetycznej piekarniczych pieców tunelowych poprzez odzysk i wykorzystanie ciepła odpadowego
Autorzy:
Rączka, Paweł
Hardy, Tomasz
Gałwa, Stanisław
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
piec piekarniczy
cyklotermiczny piec tunelowy
odzysk ciepła
efektywność energetyczna
bakery oven
cyclothermic tunnel oven
energy recovery
energy efficiency
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wykorzystywane zwykle ubogie opomiarowanie starszych konstrukcji pieców oraz sposób ich eksploatacji nie sprzyjają ich optymalnej pracy pod kątem efektywności energetycznej. Zwykle mamy do czynienia z dużą stratą wylotową związaną z wysoką temperaturą spalin (ok. 300oC). Istnieje możliwość znacznego zwiększenia efektywności energetycznej pieców poprzez zastosowanie układów odzysku ciepła odpadowego spalin wylotowych. Odzyskane ciepło można następnie wykorzystać do podgrzewu powietrza podawanego do procesu spalania, przygotowania ciepłej wody użytkowej lub na cele grzewcze zakładu. Wszystkie te sposoby prowadzą do zwiększenia wykorzystania energii dostarczonej w paliwie, a przez to zmniejszenia zużycia paliwa oraz zmniejszenia emisji zanieczyszczeń do środowiska. W pracy przeanalizowano potencjał ciepła odpadowego możliwy do wykorzystania przy optymalizacji pracy tunelowego pieca cyklotermicznego typu PTC 52/2,5 opalanego gazem ziemnym. Zbudowany i zwalidowany model matematyczny pieca został wykorzystany do obliczenia wpływu podgrzewu powietrza kierowanego do palnika na sprawność termiczną i zużycie paliwa przez piec. Wyniki obliczeń wskazują na możliwość spadku zużycia gazu o prawie 11% poprzez odzysk i wykorzystanie 38,9 kW ciepła odpadowego. Prowadzi to do wzrostu sprawności termicznej pieca o 5%.
The typically limited instrumentation of older oven designs, along with their operating methods, does not support optimal energy efficiency. As a result, significant exhaust losses often occur due to the high temperature šof flue gases. There is considerable potential to enhance the energy efficiency of these ovens by implementing energy recovery systems. The recovered energy can be used to heat domestic water, supply water for the plant's Ščentral heating system, or preheat the air used in the combustion process. All these approaches contribute to reducing filel consumption and lowering pollutant emissions into the environment. This paper presents an analysis of the possibilities of using waste energy to reduce the operating costs of a PTC 52/2.5 gas—fired tunnel cyclothermal oven. The built and validated mathematical model of the oven was used to calculate the impact of preheating the air directed to the burner on thermal efficiency and Riel consumption of the oven. The results of calculation indicate that it is possible to reduce gas consumption by several percent.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies