Tytuł pozycji:
Zapotrzebowanie na energię cieplną do przygotowania c.w.u. w budynku mieszkalnym
W artykule podjęto dyskusję nt. parametrów do obliczania zapotrzebowania na energię do przygotowania c.w.u.: jej zużycia, temperatury wody wodociągowej i sprawności systemu c.w.u. Podano wyniki pomiarów zużycia c.w.u. w trzech budynkach wielorodzinnych w poszczególnych miesiącach roku z okresu dwóch lat. Zaprezentowano przegląd literatury dotyczący zmian temperatury wody wodociągowej w ciągu roku. Zebrane informacje posłużyły jako dane wejściowe do obliczenia zapotrzebowania na energię do przygotowania c.w.u. w analizowanych obiektach. Otrzymane wyniki odniesiono do wartości uzyskanych na podstawie obliczeń zgodnych z rozporządzeniem w sprawie certyfikacji energetycznej. W końcowej części opracowania zaprezentowano wpływ dokładności odwzorowania profilu zużycia c.w.u. oraz temperatury wody wodociągowej na analizę zapotrzebowania na energię końcową dla kotłowni gazowej i systemu kolektorów słonecznych pracujących na rzecz przygotowania c.w.u.
The article presents the discussion about the parameters broadly used for calculating energy demand for the DHW preparation: energy consumption, temperature of the tap water and DHW system efficiency. The authors present the measurements of the monthly consumption of DHW in three apartment buildings in two-year period. The article presents the literature review about the topic of tap water temperature changes during a year. The information collected have been used as the input data to the calculation of the energy demand for the preparation of DHW in the analyzed buildings. The results of the calculation were then compared to the values obtained basing on the regulation on energy certification. In the final part of the study, the authors present the impact of the accuracy of mapping of the DHW consumption profile and the temperature of the tap water on the analysis of the final energy demand of a gas boiler and a solar system working on the preparation of DHW.