Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zawartości fazy sp2 na hydrofobowość warstwy diamentowej

Tytuł:
Wpływ zawartości fazy sp2 na hydrofobowość warstwy diamentowej
Autorzy:
Mosińska, L.
Popielarski, P.
Franków, W.
Banaszak-Piechowska, A.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
właściwości hydrofobowe
warstwy diamentowe
metoda HF CVD
hydrophobic properties
diamond layers
Hot Filament Chemical Vapour Deposition
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Właściwości hydrofobowe warstw diamentowych uzyskanych metodą HF CVD zależą od parametrów syntezy i są ważnym parametrem charakteryzującym stan powierzchni diamentu. W przeprowadzonych badaniach pokazano wpływ jakości struktury krystalicznej na właściwości hydrofobowe. W zależności od parametrów syntezy wielkość krystalitów w warstwach diamentowych zmieniała się w zakresie 0,72–1,04 μm, jak określono za pomocą programu Semafore. Różnice w morfologii potwierdzają również badania ramanowskie – próbki o mniejszych krystalitach charakteryzowały się większą zawartością fazy sp2. Próbka, w której zawartość tej fazy była mniejsza wykazywała silniejsze właściwości hydrofobowe. Pomiar hydrofobowości próbek przeprowadzony został przy użyciu metody kąta zwilżania (contact angle).
Diamond layers were deposited on Si substrate by hotfilament chem. vapour deposition from MeOH/H2 mixt. and studied for crystal structure, hydrophobic properties (contact angle) and crystallite size (0,72–1,04 μm). The morphol. was confirmed by Raman spectroscopy (content of sp2 phase).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies