Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zabiegów rekultywacyjnych na uwilgotnienie gleb wytworzonych z gruntów pogórniczych

Tytuł:
Wpływ zabiegów rekultywacyjnych na uwilgotnienie gleb wytworzonych z gruntów pogórniczych
Autorzy:
Szafrański, C.
Stachowski, P.
Kozaczyk, P.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
tereny rekultywowane
zapasy wody w glebie
właściwości fizyczno-wodne
recultivated land
soil moisture changes
water and physical properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań i obserwacji terenowych prowadzonych w południowej części zwałowiska wewnętrznego odkrywki Pątnów, na którym od 1978 roku były prowadzone zróżnicowane zabiegi rekultywacji rolniczej. Szczegółowej analizie poddano uwilgotnienie w suchym i mokrym okresie wegetacyjnym na 4 poletkach doświadczalnych, na których uprawiano lucernę siewną i żyto ozime. Z badań wynika, że wierzchnie warstwy rekultywowanych rolniczo gleb terenów pogórniczych mają zróżnicowany skład granulometryczny i właściwości fizyczno-wodne, co ma wyraźny wpływ na ich uwilgotnienie. Na podstawie badań potwierdzono także istotny wpływ różnych zabiegów rekultywacji rolniczej na zdolności infiltracyjne i retencyjne wierzchnich warstw gleb wytworzonych z gruntów pogórniczych.
The paper presents results of field research and observations carried out in the hydrological years 1992/1993 to 1997/1998 in the inner waste heap of the “Pątnów” opencut mine, situated in the Kujawskie Lake District (52°’ N, 18°’ E). Field research and observations were conducted in 4 experimental plots undergoing agricultural land reclamation, with differing agricultural uses and uniform mineral fertilisation. The research results indicate that Upper layers of agriculturally reclaimed soils in postmining areas are characterised by differences in texture and physical and hydrological properties, which significantly affects water balances in the soils of the area.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies