Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Qualitative evaluation of composition of the volatile fraction in commercial samples of Cistus incanus L.

Tytuł:
Qualitative evaluation of composition of the volatile fraction in commercial samples of Cistus incanus L.
Autorzy:
Szeremeta, D
Knaś, M.
Długosz, E.
Sajewicz, M.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
Cistus sp
volatile fraction
head-space GC-MS
GC-MS
essential oils
Deryng apparatus
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present research is focused on identification of volatile components of different commercial products containing raw herbs of Cistus incanus L. The dried herbal material was hydrodistilled, and the obtained essential oils were analyzed by means of gas chromatography with mass spectrometric detection. Alternatively, the headspace analysis of the volatile sample components was also performed. It was found out that the investigated samples of the C. incanus L. species show a wide variation in terms of quality and quantity of the respective essential oils, which might result in their variable biological activity also. In conclusion, a postulate for standardization of chemical composition of the raw plant material used in therapeutic preparations is formulated.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies