Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metale ciężkie w żywności

Tytuł:
Metale ciężkie w żywności
Autorzy:
Juszczak, L.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
żywność
analiza żywności
metale ciężkie
kadm
ołów
rtęć
zdrowie człowieka
food
food analysis
heavy metals
cadmium
lead
mercury
human health
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Spośród metali największe zagrożenie dla zdrowia człowieka stwarzają kadm, ołów i rtęć. Ich wspólną cechą jest zdolność do kumulacji w organizmie ludzkim, długi okres biologicznego półtrwania i związana z tym toksyczność chroniczna. Są one szczególnie niebezpieczne dla organizmów młodych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies