Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Synthesis of double network nanohydrogel and its performance in release of doxorubicin

The synthesis, properties, and performance of a controlled drug (doxorubicin, DOX) release system based on a double-network nanohydrogel (DNN) obtained from poly(acrylic acid) grafted onto sodium alginate (S-ALG) are described. The drug release behavior of DNNs was studied under different pH and temperature conditions. The DNNs were characterized by ultraviolet-visible (UV) spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), dynamic light scattering (DLS), and thermogravimetric analysis (TGA). DNN was confirmed to be suitable for use in controlled drug delivery systems.
Opisano syntezę, właściwości i wydajność systemu kontrolowanego uwalniania leku (doksorubicyny, DOX) opartego na nanohydrożelu o podwójnej sieci (DNN), otrzymanego z poli(kwasu akrylowego) szczepionego na alginianie sodu (S-ALG). Zachowanie DNN podczas uwalniania leku badano w różnych warunkach pH i temperatury. DNN scharakteryzowano za pomocą spektroskopii w nadfiolecie widzialnym (UV), skaningowej mikroskopii elektronowej (SEM), spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FT-IR), dynamicznego rozpraszania światła (DLS) i analizy termograwimetrycznej (TGA). Potwierdzono, że DNN nadaje się do stosowania w systemach kontrolowanego dostarczania leków.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies