Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie sztucznej inteligencji w łańcuchu żywnościowym

Tytuł:
Zastosowanie sztucznej inteligencji w łańcuchu żywnościowym
Autorzy:
Niewczas-Dobrowolska, Magdalena
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
sztuczna inteligencja
AI
przemysł spożywczy
zapewnienie bezpieczeństwa żywności
etyka
artificial intelligence
food industry
ensuring food safety
ethics
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cel: Celem artykułu jest scharakteryzowanie możliwości zastosowania sztucznej inteligencji w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności w łańcuchu żywnościowym. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: Przeprowadzono przegląd najnowszej literatury dotyczącej AI w przemyśle spożywczym w aspekcie bezpieczeństwa żywności. Wyniki/wnioski: AI ma zastosowanie w procesach w łańcuchu żywnościowym dotyczących różnych jego uczestników (rolnicy, producenci, dystrybutorzy) w charakterze prewencyjnym wystąpienia zagrożenia bezpieczeństwa żywności, jak również w sytuacji wystąpienia zagrożenia bezpieczeństwa żywności. AI daje możliwość gromadzenia, przetwarzania, modelowania, analizowania dużej ilości danych, dlatego jej zastosowanie w przemyśle spożywczym i zapewnianiu bezpieczeństwa żywności jest bardzo szerokie – od monitorowania, przewidywania zagrożenia, zapobiegania, szkolenia, po szybkie reakcje związane z wycofaniem produktu z rynku i informowaniem instytucji i konsumentów. Ograniczenia: Zajęto się aspektami teoretycznymi, można je poszerzyć o aspekty praktyczne, opinie konsumentów, producentów, instytucji. Zastosowanie praktyczne: Artykuł wskazuje na ważne zagadnienie zastosowania AI w zapewnieniu jakości w aspekcie prewencyjnym, ale również reagowania na wystąpienia zagrożenia, którego źródłem jest żywność. AI może być stosowana w różnych obszarach. Trzeba pamiętać o etyce i odpowiedzialności w stosowaniu AI. Oryginalność/wartość poznawcza: Jest to aktualny temat, związany z rozwojem AI, jej zaletami oraz zagrożeniami, które ze sobą niesie.
Purpose: The purpose of the article is to characterize the possibilities of using artificial intelligence in relation to food safety in the food chain. Design/methodology/approach: A review of recent literature on AI in the food industry was conducted in relation to food safety. Findings/conclusions: AI is used in processes in the food chain concerning its various participants (farmers, producers, distributors) as a preventive measure against food safety hazards and threats, as well as in the event of a food safety hazard and threat. AI gives the ability to collect, process, model and analyze large amounts of data, which is why its applications in the food industry and ensuring food safety are very wide - from monitoring, risk prediction, prevention, training, to quick reactions related to product withdrawal from the market and informing institutions and consumers. Research limitations: Theoretical aspects have been addressed, but they can be expanded to include practical aspects, opinions of consumers, producers and institutions. Practical implications: The article points to the important issue of the use of AI in quality assurance, in terms of prevention, but also in response to threats arising from food. AI can be used in various areas. We must remember ethics and responsibility when using AI. Originality/value: This is a current topic related to the development of AI, its advantages and the threats it brings.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies