Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie metody analizy sensorycznej w ocenie jakości wody

Tytuł:
Zastosowanie metody analizy sensorycznej w ocenie jakości wody
Autorzy:
Turek, P.
Jachimowski, A.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
woda pitna
jakość wody
analiza sensoryczna wody
metoda trójkątowa
drinking water
water quality
sensory analysis of water
triangular method
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono przykład wykorzystania metody różnicowej do oceny sensorycznej wody wodociągowej Krakowa. Głównym celem badania było stwierdzenie, czy pomiędzy ocenianymi próbkami wody istnieje zauważalna sensoryczna różnica. Spośród różnych dostępnych technik różnicowych wybór padł na metodę trójkątową. Do badań sensorycznych wody wykorzystano próbki pobrane z czterech krakowskich zakładów uzdatniania wody i odpowiadających im punktów w sieci wodociągowej. W ocenie organoleptycznej wody pitnej do porównań wykorzystano również wodę butelkowaną znanej marki. Z przeprowadzonych badań wynika, że konsumenci nie są w stanie odróżnić wody kranowej od butelkowanej, gdy spełnia ona wymogi krajowe i europejskie stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
The article presents an example of the use of the differential method for the sensory evaluation of tap water in Krakow. The main purpose of the study was to determine whether there was a noticeable difference between the water samples tested. From among various differential techniques available, the triangle test was selected. The samples were taken from four water treatment plants and their corresponding points in the water supply network in Krakow. In the organoleptic assessment of the tap water, the bottled water of a well-known brand was also used for comparisons. The results of the study show that consumers are not able to distinguish the bottled water from the tap water when the latter meets the national and European requirements for human consumption.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies