Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of Ta2O5 doping on mechanical and biological properties of silicate glass-ceramics

Tytuł:
Influence of Ta2O5 doping on mechanical and biological properties of silicate glass-ceramics
Autorzy:
Riaz, M.
Zia, R.
Saleemi, F.
Bashir, F.
Ahmad, R.
Hossain, T.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
compressive strength
bioactivity
Ta2O5
glass-ceramics
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The mechanical properties of silicate glass-ceramics were evaluated based on the compressive strength tests. It was found that addition improved densification, refinement of the microstructure and toughening of the bodies. The maximum compressive strength of the bodies with 1 mol% Ta2O5 was increased 3-fold (245.92 ±0.3 MPa) in comparison to undoped glass-ceramics which was measured to be 89.04 ±0.3 MPa, while for 3 mol% it became 4-fold (387.12 ±0.4 MPa) greater. The addition of Ta2O5 stabilized the system by controlling the biodegradation of the glass-ceramics. It effectively depressed the apatite formation as by addition of 3 mol% Ta2O5 no apatite layer was observed. It may be concluded from this study that mechanical and physical properties can be improved by the addition of Ta2O5 , but at a cost of bioactivity. Still the optimized composition having Ta2O5 ≤ 1 mol% may provide appropriate strength of biomaterials for high load bearing applications.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies